Ervaringen met Wonen in de Bommelerwaard

Verhalen van mensen die u voor gingen

Joan Ronner woont sinds maart 2015 met zijn gezin in de Bommelerwaard. Hij heeft zijn huis zelf, samen met aannemers, gebouwd en ontworpen. Het gaat om een kavel in Bruchem. 

Waarom bent u naar de Bommelerwaard gekomen met uw gezin?
“Wij wilden ‘later’ graag landelijk gaan wonen. Daarmee hadden we impliciet altijd de regio Utrecht in gedachte. Via familie werden we echter getipt op te koop staande boerderijen in de Bommelerwaard. We hadden direct een klik met de omgeving. Na twee bezichtigingen trokken we de conclusie dat een oude boerderij verbouwen niets voor ons was. Vrij snel daarna werden we geattendeerd op een kavel in Bruchem. Deze kavel was te koop als onderdeel van de tuinbouwherstructurering. Het kavel lag op een mooie plek aan een doodlopend weggetje; binnen twee a drie minuten zat je op de A2.

Een belangrijke voorwaarde was daarnaast een goede school voor de kinderen. Bruchem bleek een goede en prettige school te hebben. Slechts twee minuten fietsen van het kavel. “

“Als je hier woont,
begrijp je eigenlijk niet zo goed wat al die mensen in de stad doen.”

U heeft versneld een bouwvergunning gekregen?
“Er was nog wel wat onzekerheid rondom de exacte datum waarop de woonbestemming van de grond onherroepelijk zou worden. In het najaar van 2014 hebben we daarom een procedure bij de gemeente gestart om onze kavel te laten ‘losknippen’ van het Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Zo konden we versneld een aparte bouwvergunning krijgen. Rond de zomer van 2015 hadden we deze binnen en eind augustus 2015 is de bouw gestart.”

Hoe heeft u de bouw van uw eigen woning ervaren?
“Het bouwen van onze woning hebben we als een hele leuke periode ervaren. We hebben zelf de schetsen gemaakt en deze met een architect uitgewerkt. Onze aannemer was een jonge, energieke kerel uit de omgeving. We lieten de woning door hem volledig afbouwen. Dat scheelde ons veel zoek- en regelwerk. Alles is binnen het tijdspad – en budget – heel netjes afgebouwd. Bij oplevering hebben we daarom met alle leveranciers en betrokkenen als dank een klein feestje gevierd.”

U woont sinds maart in uw woning. Hoe bevalt het?
“Inmiddels wonen we sinds maart 2016 met heel veel plezier in onze nieuwe woning. Onze drie kinderen voelen zich er heerlijk. Het is enorm genieten om hen door de tuin en omliggende weilanden te zien struinen. Kikkers vangen, hutten bouwen, skateboarden, pijl en boogschieten. Het kan allemaal, zonder dat we steeds hoeven op te letten op druk verkeer. Bij de Albert Heijn in Zaltbommel wachten de kassières eerst netjes totdat jij je boodschappen hebt ingepakt, voordat ze de volgende klant helpen. Niet zo dat gejaagde. Als je hier woont, begrijp je eigenlijk niet zo goed wat al die mensen in de stad doen.”

Heeft u een vraag? Laat het ons weten!

WonenindeBommelerwaard.nl is een initiatief van Gemeente Zaltbommel.